ALLE GIDSEN

>

Vloeren

PVC vloeren gids: lijm vs click, voordelen, nadelen en kosten

Inhoud:

PVC vloeren zijn een populaire keuze geworden voor zowel woningen als commerciële ruimtes, dankzij hun duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Of je nu op zoek bent naar een vloer die bestand is tegen intensief gebruik, eenvoudig te reinigen is, of gewoon mooi oogt, PVC biedt tal van voordelen die het een uitstekende optie maken. In deze uitgebreide gids zullen we de verschillende soorten PVC vloeren, hun voordelen, installatieprocessen, onderhoud en kosten bespreken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor de perfecte PVC vloer die past bij jouw specifieke behoeften en stijl.

Bij het plannen van je vloerproject moet je naast de installatie en kosten ook rekening houden met de compatibiliteit met vloerverwarming en het gemak van onderhoud. Beide soorten PVC vloeren, of het nu klik PVC of plak PVC is, bieden een breed scala aan designs en kunnen een stijlvolle toevoeging zijn aan je huis.

Waarom Kiezen voor PVC Vloeren

Duurzamheid

PVC vloeren zijn duurzaam en kunnen jarenlang meegaan zonder veel slijtage. Dit maakt ze een goede investering voor woningen en commerciële ruimtes.

Geluiddempend en Comfortabel

PVC vloeren zijn geluiddempend, wat betekent dat je minder last hebt van contactgeluiden zoals voetstappen. Dit maakt ze geschikt voor appartementen of ruimtes waar stilte belangrijk is.

Installeer je een PVC vloer, dan voel je meteen het comfort onder je voeten. Ze hebben een zachte, veerkrachtige toplaag die fijn aanvoelt bij elke stap.

Vochtbestendig en Hygiënisch

Een van de grootste pluspunten van PVC vloeren is dat ze vochtbestendig zijn. Dit maakt ze geschikt voor keukens, badkamers en andere natte ruimtes.

PVC vloeren zijn ook hygiënisch, omdat ze geen vocht opnemen en makkelijk te desinfecteren zijn. Dit is vooral belangrijk voor gezinnen met kinderen of huisdieren. PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken met een stofzuiger of dweil, waardoor ze ideaal zijn voor drukke huishoudens.

Designmogelijkheden

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende designs, kleuren en patronen. Van houtlook tot steen, er is altijd een stijl die bij jouw interieur past.

Daarnaast levert de lijmvariant een strakke afwerking op, terwijl de clickvariant eenvoudig te installeren is. Bezoek voor meer details over verschillende opties de uitgebreide gids op Myfloorshop.

Door de vele voordelen van PVC vloeren is het geen wonder dat ze steeds populairder worden.

Soorten PVC Vloeren

PVC vloeren zijn er in verschillende soorten, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. De twee belangrijkste typen zijn lijm PVC vloeren en click PVC vloeren.

Lijm PVC Vloeren

Lijm PVC vloeren zijn dun en worden direct op de geëgaliseerde ondergrond verlijmd.

Voordelen van Lijm PVC

Lijm PVC vloeren zijn vooral populair vanwege hun warmtegeleiding. Deze vloeren hebben een dikte van ongeveer 2,5 mm, wat ideaal is als je vloerverwarming hebt. Het oppervlak is egaler omdat de vloer direct op de ondergrond wordt geplakt.

Deze vloeren zijn ook geschikt voor intensief gebruik, zoals in drukke huishoudens of commerciële ruimtes. Bovendien hebben lijm PVC vloeren minder last van krimp en uitzetting bij temperatuurwisselingen. Dit betekent minder kans op naden of andere vervormingen.

Onderhoud is eenvoudig; stofzuigen en dweilen houden de vloer in goede staat. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende dessins, wat de vloer geschikt maakt voor elke stijl interieur.

Nadelen van Lijm PVC

Een belangrijk nadeel van gelijmde PVC vloeren is dat ze vaak niet in appartementen kunnen worden geïnstalleerd vanwege geluidsisolatievereisten. Veel gelijmde PVC vloeren voldoen niet aan de strikte 10dB geluidseisen die in appartementencomplexen gelden.

Bij gelijmde PVC vloeren is de uitgebreide voorbereiding van de ondergrond cruciaal. De basisvloer moet volledig vlak en egaal zijn om een goede hechting te waarborgen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen voor het egaliseren van de vloer.

Het leggen van lijm PVC is ook tijdrovend en vereist vaak professionele hulp, wat de installatiekosten kan verhogen. Daarnaast is het moeilijk om een beschadigde plank te vervangen zonder de hele vloer te verstoren.

Bij een verhuizing kun je de vloer niet meenemen, aangezien deze vastgelijmd zit. Dit beperkt de flexibiliteit als je van plan bent om in de toekomst te verhuizen. Ten slotte kan het materiaal zelf een hogere aanschafprijs hebben in vergelijking met andere soorten vloeren.

Click PVC Vloeren

Click PVC vloeren zijn eenvoudiger te installeren dankzij het kliksysteem. Deze variant kan zwevend op de ondergrond worden geplaatst, wat betekent dat egalisatie minder kritisch is dan bij lijm PVC vloeren. De dikte van click PVC ligt vaak rond de 4-8 mm, waardoor ze iets opbouwhoogte kunnen toevoegen.

Voordelen van Click PVC

Click PVC vloeren bieden een aantal belangrijke voordelen waardoor ze een populaire keuze zijn. Ze zijn gemakkelijk te leggen dankzij het kliksysteem, wat betekent dat je geen lijm nodig hebt. Dit maakt de installatie sneller en goedkoper, en het kan vaak zelf worden gedaan zonder professionele hulp.

Een ander voordeel is dat click PVC iets vergevingsgezinder is wat betreft de staat van de ondervloer. Hoewel een vlakke ondergrond nog steeds nodig is, is het niet zo kritisch als bij lijm PVC.

Deze vloeren zijn ook ideaal voor woningen die vaak veranderen van interieur, aangezien ze relatief eenvoudig te verwijderen en opnieuw te gebruiken zijn. Net als lijm PVC zijn click PVC vloeren duurzaam en onderhoudsvriendelijk, wat zorgt voor langdurig gebruik zonder veel zorgen.

Nadelen van Click PVC

Click PVC heeft ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen. Omdat het een zwevende vloer is, kan er een klein beetje speling zijn tussen de panels, wat tot een minder stabiel gevoel kan leiden in vergelijking met de gelijmde variant.

Hoewel click PVC iets minder voorbereiding van de ondergrond vereist, moet deze nog steeds redelijk vlak zijn om problemen te voorkomen. Het kan soms lastiger zijn om de naad perfect sluitend te krijgen, vooral als de ondergrond niet helemaal egaal is.

Bij intensief gebruik of in drukke huishoudens kan er na verloop van tijd wat verschuiving optreden. Dit kan leiden tot beren of openingen die onderhoud nodig hebben. Tenslotte kunnen click PVC vloeren gevoelig zijn voor beschadigingen tijdens het leggen, waardoor extra voorzichtigheid vereist is.

Klik PVC kan ook iets duurder zijn in aanschaf vergeleken met andere vloeropties, hoewel dit gecompenseerd wordt door de mogelijk lagere installatiekosten.

Hoe Kies je de Juiste PVC Vloer

Het kiezen van de juiste PVC vloer vereist aandacht voor verschillende factoren om ervoor te zorgen dat je vloer niet alleen mooi oogt, maar ook duurzaam en functioneel is. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het selecteren van een PVC vloer:

Dikte van de Slijtlaag

De dikte van de slijtlaag is een van de belangrijkste kenmerken bij het kiezen van een PVC vloer. De slijtlaag is de transparante beschermlaag bovenop de vloer die helpt bij het weerstaan van slijtage, krassen en vlekken. Voor zowel gelijmde als click PVC vloeren geldt: hoe dikker de slijtlaag, hoe duurzamer de vloer. Voor huishoudens met veel voetverkeer of voor commerciële ruimtes is een slijtlaag van minstens 0,25 mm aan te raden. Deze dikkere slijtlaag zorgt voor een langere levensduur en betere bescherming van de vloer.

Type PVC Vloer

Bij het kiezen tussen gelijmde en click PVC vloeren, moet je rekening houden met de staat van de ondervloer. Gelijmde PVC vloeren vereisen een perfect vlakke en egale ondergrond voor optimale hechting en prestaties. Als je ondervloer echter niet volledig vlak is en je geen uitgebreide voorbereiding wilt, zijn click PVC vloeren een betere optie. Voor minder perfecte ondergrond is het verstandig te kiezen voor dikkere click PVC varianten. Dit biedt extra bescherming en maakt de vloer duurzamer, zelfs op een minder ideale ondergrond.

Installatiepatronen

Je kunt kiezen uit verschillende stijlen en afwerkingen voor PVC vloeren. Dit maakt het eenvoudig om een vloer te vinden die bij jouw interieur past.

  • Parallel - Een eenvoudig en traditioneel patroon waarbij de planken parallel aan elkaar worden gelegd, wat een rustige en uniforme uitstraling geeft.
  • Visgraat - Een klassiek en elegant patroon waarbij de planken in een zigzagpatroon worden gelegd, wat dynamiek en visuele interesse toevoegt aan de ruimte.
  • Diagonaal - Hierbij worden de planken in een hoek van 45 graden ten opzichte van de muren gelegd, wat de ruimte groter en ruimer kan doen lijken.
  • Blokpatroon - Planken worden in vierkante blokken gelegd, wat een klassieke en gestructureerde uitstraling geeft

Installatie en Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel bij het leggen van PVC vloeren. Het begint bij een juiste ondergrond en eindigt bij de installatie van de vloer zelf.

De Ondergrond Egaliseren

Voordat je begint met het leggen van de PVC vloer, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer geschikt is. De ondervloer moet egaal, droog en stofvrij zijn. Dit is cruciaal, want oneffenheden kunnen leiden tot problemen zoals slijtage of zelfs scheuren in de vloer.

Hout en beton zijn veelvoorkomende ondergronden. Houten vloeren moeten stevig en vlak zijn; losse planken moeten worden vastgezet. Beton moet goed geëgaliseerd zijn en geen scheuren hebben. Ook moet je controleren op vocht, vooral bij vloerverwarming; de ondergrond moet volledig droog zijn.

Als je twijfelt over de staat van je ondergrond, kun je overwegen een professional te raadplegen of gebruik te maken van een legservice.

De Ondervloer voor PVC Vloeren Kiezen

Het kiezen van de juiste ondervloer is essentieel voor click PVC vloeren, maar voor gelijmde PVC vloeren is dit niet nodig.

Gelijmde PVC vloeren worden direct op een vlakke, droge en schone ondergrond aangebracht, wat zorgt voor een optimale hechting en een egale afwerking.

Voor click PVC vloeren is een goede ondervloer belangrijk om geluid te dempen en oneffenheden op te vangen. Er zijn ondervloeren speciaal ontworpen voor PVC vloeren die extra geluidsreductie bieden en de levensduur van de vloer verlengen. Sommige click PVC vloeren hebben zelfs een ingebouwde ondervloer, vaak 10dB gecertificeerd, wat ideaal is voor gebruik in appartementen waar geluidsreductie een belangrijke rol speelt. Deze geïntegreerde onderlagen besparen tijd en geld tijdens de installatie en zorgen voor een stillere en comfortabelere woonomgeving.

Het Leggen van de PVC Vloer

Voor klik-systemen heb je geen lijm nodig, wat het proces eenvoudiger maakt. Dit type is populair bij doe-het-zelvers.

Bij het lijmen van een PVC vloer moet je de juiste lijm gebruiken. Breng de lijm gelijkmatig aan en zorg ervoor dat de vloerstukken strak tegen elkaar liggen. Een rubberen hamer kan helpen om de delen goed aan te laten sluiten.

Begin met het leggen in de juiste richting en werk van links naar rechts. Maak gebruik van een stanleymes en een liniaal voor het snijden van de vloerdelen. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen onder de vloer komen te zitten.

Als je minder ervaring hebt, is het verstandig om professionals in te schakelen om problemen te vermijden.

Kosten en Budgettering

De prijzen van PVC vloeren kunnen sterk variëren afhankelijk van meerdere factoren.

  • Klik-PVC vloeren: Deze variëren tussen de €35 en €80 per vierkante meter. Dit type PVC is over het algemeen makkelijker zelf te leggen, wat het een goedkopere optie maakt als je handig bent.
  • Plak-PVC vloeren: De kosten liggen tussen de €25 en €50 per vierkante meter. Dit type vereist vaak professionele legservice, wat extra kosten met zich meebrengt.

Wanneer je de vloer laat leggen door professionals, moet je rekening houden met extra kosten. Zo kunnen de all-in prijzen variëren tussen de €70 en €140 per vierkante meter.

Onderhoud en Duurzaamheid

Een van de grootste voordelen van PVC vloeren is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken met een stofzuiger en een dweil. Regelmatig schoonmaken houdt de vloer in topconditie en zorgt dat je er jarenlang van kunt genieten.

Onderhoudstips

  • Vuil verwijderen: Stofzuig de vloer regelmatig om vuil en stof te verwijderen.
  • Dweilen: Gebruik een vochtige dweil met natuurlijke zeep voor grondiger schoonmaakwerk.
  • Vlekken: Verwijder direct gemorste vloeistoffen om vlekken te voorkomen.

PVC vloeren zijn ook zeer duurzaam. Ze zijn bestand tegen slijtage, krassen en vlekken, wat ze ideaal maakt voor drukbezochte ruimtes zoals keukens en badkamers. Bovendien zijn PVC vloeren waterdicht, wat betekent dat water op het oppervlak geen schade kan aanrichten.

Veelgestelde vragen

Deze sectie behandelt veelgestelde vragen over PVC vloeren, waaronder gezondheidsrisico's, klachten, voordelen van lijm- en klikvloeren, kosten, en mogelijke uitzetting of krimp van een PVC vloer.

Wat zijn de gezondheidsrisico's van PVC vloeren?

PVC vloeren kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoten. Sommige mensen maken zich zorgen over deze emissies vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Het is belangrijk om te kiezen voor vloeren die lage VOS-uitstoot hebben.

Waarom hebben sommige mensen spijt van hun PVC vloer?

Sommige mensen ervaren problemen met de installatie of duurzaamheid van hun PVC vloer. Slecht geplaatste vloeren kunnen loskomen of beschadigd raken. Daarnaast kunnen sommige vloeren verkleuren onder invloed van zonlicht.

Welke klachten worden geassocieerd met PVC vloeren?

Bij slecht geïnstalleerde PVC vloeren kunnen klachten zoals loslatende delen en verkleuring optreden. Ook kunnen mensen last hebben van een sterke geur na installatie, wat komt door de chemische behandeling van PVC.

Hoe wordt de prijs van het leggen van PVC vloeren berekend?

De kosten kunnen variëren en hangen af van factoren zoals de grootte van de ruimte, het gekozen type PVC, en de wijze van installatie. Het plaatsen van een plak PVC vloer is vaak arbeidsintensiever en daardoor duurder.

Hoeveel krimp of uitzetting kan je verwachten bij een PVC vloer?

PVC vloeren hebben minimale uitzetting of krimp. Dankzij de glasvlies laag, die vaak aanwezig is in deze vloeren, blijft de vloer stabiel. Dit maakt ze geschikt voor ruimtes met schommelende temperaturen.

Stan Prysiazhniuk

Stan is medeoprichter van Bricknest. Zijn technische expertise en passie voor innovatie helpen ons aannemersbedrijf efficiënter en transparanter te maken.

Klaar om de eerste stap te zetten naar je droomwoning?

GRATIS OFFERTE 
AANVRAGEN

Klaar om de eerste stap te zetten naar je droomwoning?

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN