ALLE GIDSEN

>

Toilet

Hangend of staand toilet: voordelen en nadelen die je moet weten

Inhoud:

Bij de keuze tussen een hangend toilet en een staand toilet, zijn er verschillende voordelen en nadelen om in overweging te nemen. Een hangend toilet oogt ruimtelijker en zorgt ervoor dat de vloer makkelijker schoon te maken is. Bovendien geeft het een moderne en strakke uitstraling aan je badkamer.

Aan de andere kant is een staand toilet vaak goedkoper en eenvoudiger te installeren. Deze toiletten zijn meestal compatibel met de meeste badkamers, wat handig kan zijn als je in een ouder huis woont. Toch neemt een staand toilet meer ruimte in beslag en kan het lastiger zijn om schoon te houden.

Als je de voor- en nadelen afweegt, moet je denken aan wat het beste past bij jouw situatie.

Typen Toiletten

Hangend Toilet

Een hangend toilet, ook bekend als wandcloset, is gemonteerd aan de muur. Dit type toilet biedt een moderner uiterlijk en geeft je badkamer een strak en luxe gevoel. Het inbouwreservoir is verborgen achter de muur, wat zorgt voor meer ruimtebesparing. Je hebt geen zichtbare stortbak, wat de esthetiek ten goede komt.

Doordat het toilet zweeft, wordt schoonmaken een stuk eenvoudiger. Je kunt namelijk gemakkelijk de vloer eronder bereiken zonder last te hebben van obstakels. Hangende toiletten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen, waardoor ze goed passen in bijna elk badkamerontwerp.

Een mogelijk nadeel van hangende toiletten is de installatie. Het kan een complex en kostbaar proces zijn omdat de muur extra ondersteuning nodig heeft. Bovendien kan onderhoud lastiger zijn, vooral als er iets mis gaat met het inbouwreservoir.

Staand Toilet

Een staand toilet is een traditioneel en zeer gebruikelijk type toilet. Dit type toilet is eenvoudig en snel te installeren, omdat het direct op de vloer wordt geplaatst en geen extra muurondersteuning vereist. Staande toiletten zijn doorgaans goedkoper en gemakkelijker te vervangen.

Ze kunnen echter meer ruimte innemen in je badkamer, wat een nadeel kan zijn in kleinere ruimtes. Ook kan de zichtbare stortbak de uitstraling van je badkamer minder strak maken. Ondanks dit zijn staande toiletten vaak robuuster en minder vatbaar voor technische problemen dan hun hangende tegenhangers.

Staande toiletten zijn er in verschillende stijlen en maten, waaronder compact toiletten die speciaal ontworpen zijn voor kleinere badkamers. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, omdat de onderdelen eenvoudig toegankelijk zijn en niet achter muren verborgen zitten.

Voordelen en Nadelen van een Hangend Toilet

Voordelen van een Hangend Toilet

Ruimtebesparend: Een hangend toilet neemt minder ruimte in beslag omdat het hangt en het waterreservoir in de muur is ingebouwd. Dit maakt je badkamer ruimer en gemakkelijker schoon te maken.

Modern en stijlvol: Hangende toiletten hebben een strakke en moderne uitstraling. Ze geven je badkamer een luxe en eigentijdse look die populair is in moderne woninginrichtingen.

Hygiëne en onderhoud: Doordat een hangend toilet geen contact heeft met de vloer, is de ruimte eromheen makkelijker schoon te maken. Dit zorgt voor betere hygiëne. Bovendien hebben sommige modellen een randloos spoelsysteem dat minder kans op bacteriën biedt.

Praktisch: Het is eenvoudiger om de vloer onder en rond een hangend toilet schoon te maken. Dit vormt een groot voordeel in huishoudens waar hygiëne belangrijk is.

Nadelen van een Hangend Toilet

Installatiekosten: De kosten om een hangend toilet te installeren zijn doorgaans hoger dan bij een staand toilet. Dit komt door de aanpassingen aan de muur en de installatie van het verborgen waterreservoir.

Onderhoud en reparatie: Als er iets misgaat met het waterreservoir of het spoelmechanisme, kan het lastiger en duurder zijn om reparaties uit te voeren. Dit vereist vaak het verwijderen van tegels of muurpanelen.

Stabiliteit en draagkracht: Hoewel hangende toiletten ontworpen zijn om stevig te zijn, moeten ze correct geïnstalleerd worden om hun draagkracht te garanderen. Een onjuiste installatie kan leiden tot problemen met stabiliteit en veiligheid.

Voordelen en Nadelen van een Staand Toilet

Voordelen van een Staand Toilet

Installatie: Een van de belangrijkste voordelen van een staand toilet is de eenvoudige installatie. Omdat staande toiletten direct op de vloer worden geplaatst, hoef je je minder zorgen te maken over de sterkte van de muur of ondersteunende structuren.

Kosten: Staande toiletten zijn meestal goedkoper dan hangende toiletten. Dit maakt ze een budgetvriendelijke keuze voor renovaties of nieuwbouwprojecten.

Stevigheid: Ook zijn ze vaak robuust en duurzaam. De stevige constructie kan beter tegen intensief gebruik.

Onderhoud: Qua onderhoud kan een staand toilet soms gemakkelijker zijn. De toegang tot de afvoer en watertoevoer is vaak eenvoudiger doordat deze direct vanaf de vloer bereikbaar zijn.

Nadelen van een Staand Toilet

Afmetingen: Een nadeel van een staand toilet is dat het meer vloeroppervlak in beslag neemt. Hierdoor kan de badkamer kleiner aanvoelen, vooral in kleinere ruimtes.

Hygiëne: Op het gebied van hygiëne zijn staande toiletten soms minder ideaal. Het kan moeilijker zijn om rond de basis grondig schoon te maken, wat tot ophoping van vuil en bacteriën kan leiden.

Installatie en Montage

Het installeren van zowel een hangend toilet als een staand toilet heeft specifieke stappen en vereisten. Hier bespreken we de belangrijke aspecten van de montage van beide typen toiletten.

Het Monteren van een Hangend Toilet

Bij de installatie van een hangend toilet zijn enkele cruciale stappen te volgen. Een belangrijk onderdeel is het inbouwreservoir. Dit reservoir wordt in de muur geplaatst en biedt ondersteuning. Zorg dat de muur stevig genoeg is om het gewicht van het toilet en zijn gebruiker te dragen.

  • Voorzetwand: Aangezien het inbouwreservoir in de muur zit, is er een voorzetwand nodig. Deze voorzetwand geeft een nette afwerking en biedt extra steun.
  • Afvoer: De afvoer van een hangend toilet moet nauwkeurig worden aangesloten op de bestaande rioolbuis.
  • Montage van het toilet: Het toilet zelf wordt aan het inbouwreservoir bevestigd. Dit vereist nauwkeurige uitlijning en stevige bevestiging.
  • Bedieningspaneel: De doortrekknop of het bedieningspaneel wordt meestal op de voorzetwand gemonteerd en verbonden met het inbouwreservoir.

Het Plaatsen van een Staand Toilet

Het installeren van een staand toilet is minder complex dan dat van een hangend toilet. Hier zijn de belangrijkste stappen.

  • Afvoer en wateraansluiting: Zorg dat de afvoer en de wateraansluiting klaar zijn. De afvoer bevindt zich meestal direct onder het toilet, maar kan in sommige gevallen ook in de muur worden geplaatst.
  • Monteren van het toilet: Plaats het toilet op de afvoer, zorg ervoor dat het goed vastzit. Bevestig het toilet stevig aan de vloer met behulp van schroeven.
  • Aanbrengen van de stortbak: Bevestig de stortbak aan de achterkant van het toilet.
  • Aansluiten van de waterleiding: Verbind de waterleiding met de stortbak en zorg ervoor dat er geen lekken zijn. Test het systeem grondig om problemen te voorkomen.

Ontwerp en Stijl

Een hangend toilet oogt vaak ruimer omdat het niet direct op de vloer staat. Deze zwevende uitstraling zorgt voor een moderne en stijlvolle badkamer. Het geeft ook een ruimtelijker effect, wat vooral nuttig is voor kleinere badkamers.

Een staand toilet heeft een meer traditionele uitstraling. Voor sommige mensen past deze klassieke look beter bij hun bestaande badkamerinrichting. De keuze tussen hangend en staand toilet hangt vaak af van persoonlijke voorkeuren en de gewenste esthetische uitstraling van de badkamer.

Veelgestelde Vragen

Hangend toiletten zijn populair vanwege hun moderne look en ruimtebesparing. Het is belangrijk om te weten of ze geschikt zijn voor jouw badkamer en wat erbij komt kijken.

Is een hangend toilet geschikt voor elke badkamer?

Ja, je kunt een hangend toilet in bijna elke badkamer installeren. Het is vooral handig in kleine badkamers omdat het minder ruimte inneemt. Zorg er wel voor dat de muur sterk genoeg is om het toilet te dragen.

Hoe stevig zijn hangtoiletten bij dagelijks gebruik?

Hangtoiletten zijn zeer stevig en kunnen het dagelijkse gebruik goed aan. Ze worden veilig aan de muur bevestigd met een speciaal frame, dat vaak gemonteerd wordt in de muur. Dit frame kan veel gewicht dragen, vergelijkbaar met staande toiletten.

Op welke punten moet je letten bij de installatie van een hangend toilet?

Bij de installatie van een hangend toilet moet je letten op de stevigheid van de muur. Gebruik een sterk montageframe. Controleer of de leidingen en afvoer goed zijn geplaatst. Zorg er ook voor dat alles waterpas is, zodat het toilet goed werkt en er netjes uitziet.

Stan Prysiazhniuk

Stan is medeoprichter van Bricknest. Zijn technische expertise en passie voor innovatie helpen ons aannemersbedrijf efficiënter en transparanter te maken.

Klaar om de eerste stap te zetten naar je droomwoning?

GRATIS OFFERTE 
AANVRAGEN

Klaar om de eerste stap te zetten naar je droomwoning?

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN