ALLE GIDSEN

>

Vloeren

Vloer egaliseren: tips voor de perfecte basis van beton- en houten vloeren

Inhoud:

Het egaliseren van beton- en houten vloeren is een cruciale stap voordat je nieuwe vloerbedekking legt. Je vloer egaliseren zorgt ervoor dat er geen oneffenheden zijn, wat ongelukken en schade aan de nieuwe vloer voorkomt. Of je nu kiest voor PVC, laminaat, tapijt, of tegels, een vlakke ondergrond is essentieel voor het beste resultaat.

Wil je weten hoe je zowel betonnen als houten vloeren kunt egaliseren? Van voorbereiding tot uitvoering, we behandelen verschillende methoden en materialen die je kunt gebruiken. Zo ga je goed voorbereid aan de slag en weet je zeker dat je nieuwe vloer perfect vlak ligt.

Wat is Egalisatie?

Coating Vloer foto

Egalisatie is het proces waarbij een vloer wordt gladgemaakt en geëgaliseerd. Dit gebeurt vaak voordat je een nieuwe vloerbedekking, zoals PVC, laminaat, parket, of tapijt, legt. Door de vloer te egaliseren zorg je voor een stabiele en vlakke ondergrond.

Waarom egaliseren?

  • Voorkomt oneffenheden
  • Biedt een gelijkmatige ondergrond
  • Verhoogt de duurzaamheid van de vloerbedekking

Egalisatiemiddelen zoals egaline worden gebruikt om oneffenheden op betonnen vloeren glad te maken. Egalisatiemortel is een andere populaire optie, vooral voor het vullen van diepere gaten en kuilen.

Houten vloeren kunnen ook geëgaliseerd worden. Dit doe je vaak met speciale platen in plaats van vloeibare egalisatiemiddelen. Deze platen zorgen voor een vlakke ondergrond zonder dat de vloer hoger wordt.

Voorbereiding van de Ondervloer

Een goede voorbereiding van de ondervloer is cruciaal voor een succesvol egalisatieproces. Het schoonmaken en repareren van scheuren en spijkers zorgt voor een stabiele basis.

Schoonmaken van de Ondervloer

Voordat je begint met egaliseren, moet je de vloer grondig schoonmaken. Zorg ervoor dat de ondervloer vrij is van stof, vuil, en vet. Dit is essentieel voor een goede hechting van de egaline.

Gebruik een stofzuiger om al het stof te verwijderen. Voor hardnekkig vuil en vet kun je een ontvetter gebruiken samen met een schrobborstel. Vergeet niet om de vloer daarna goed te drogen.

Repareren van Scheuren en Spijkers

Scheuren en spijkers kunnen de egalisatie verstoren en moeten daarom zorgvuldig gerepareerd worden. Vul kleine scheuren op met een reparatiemiddel dat geschikt is voor je specifieke ondervloer, zoals hout of beton.

Gebruik een houtvuller voor houten vloeren en een betonvuller voor betonvloeren. Voor diepe scheuren is het misschien nodig om meerdere lagen aan te brengen en goed te laten drogen tussen de lagen.

Verwijder uitstekende spijkers of sla ze dieper in de vloer. Bedek de spijkers en kleine gaten met een geschikte opvulling om een egaal oppervlak te creëren.

Betonvloeren Egaliseren

Weber betonvloer egalisatie

Bij het egaliseren van een betonvloer is het belangrijk om meerdere stappen te volgen voor een glad en vlak resultaat. Je hebt verschillende materialen en methoden nodig om ervoor te zorgen dat je vloer stabiel en duurzaam is.

De Rol van Primer bij Egalisatie

Primer is essentieel bij het egaliseren van een betonvloer. Het zorgt ervoor dat de ondergrond voorbereid is en de egaline goed zal hechten.

Door een primer aan te brengen, voorkom je dat de egaline te snel droogt en scheuren ontstaan. Breng de primer aan op een schone en stofvrije betonvloer. Laat deze drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Een primer zorgt ook voor betere hechting van de egaline op de betonvloer.

Aanpak voor Betonnen Ondervloeren

Bereid daarna de egaline voor volgens de instructies. Giet de egaline op de vloer en gebruik een vloerspaan om het gelijkmatig te verdelen. Werk snel en efficiënt om een gladde afwerking te krijgen zonder luchtbellen of oneffenheden. Laat de egaline uitharden.

Afwegingen voor Laagdikte en Materialen

De laagdikte is een cruciale factor bij het egaliseren. Een betonvloer met veel oneffenheden vereist een dikkere laag egaline, terwijl een relatief vlakke vloer met een dunne laag kan volstaan.

Materialen zoals vloeibaar cement of zandcement zijn geschikt voor dikkere lagen. Voor dunnere lagen is egaline beter. Je moet ook rekening houden met de belasting die de vloer uiteindelijk zal dragen.

Optimale Droogtijd voor Egalisatie

De droogtijd van de egaline varieert afhankelijk van de dikte van de aangebrachte laag en het gebruikte materiaal. Gemiddeld genomen heeft een laag van enkele millimeters ongeveer 24 uur nodig om volledig uit te harden.

Het is belangrijk om de droogtijd nauwkeurig te volgen voor je verder gaat met het leggen van bijvoorbeeld een houten vloer of tegels. Onvoldoende uitgeharde egaline kan leiden tot problemen zoals scheuren of verzakkingen, wat de vloer onstabiel maakt. Zorg voor goede ventilatie en vermijd extreme temperaturen tijdens het drogen.

Houten Vloeren Egaliseren

Specifieke Uitdagingen bij Houten Vloeren

Houten vloeren zijn gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen. Dit kan leiden tot uitzetten en krimpen van de planken. Hierdoor ontstaan ongelijkheden en openingen.

Een ander punt om op te letten is de stabiliteit van de houten vloer. Controleer op losse planken en spijkers. Deze moeten eerst goed vastgezet worden voordat je met egaliseren start.

Het Gebruik van Fermacell en Underlayment

Fermacell platen zijn zeer geschikt voor het egaliseren van een houten vloer. Ze zijn stabiel, duurzaam en bieden een goede basis voor verdere afwerking. Fermacell is ook bestand tegen vocht, wat belangrijk is bij houten vloeren.

Bij het gebruik van underlayment wordt een vlakke ondergrond gecreëerd door platen bovenop de bestaande houten vloer te plaatsen. Deze platen worden vastgeschroefd en daarna eventueel geschuurd om een glad oppervlak te krijgen.

Het gebruik van underlayment kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast, wat een voordeel kan zijn in drukke huishoudens of appartementen.

Gemiddelde Kosten

Het egaliseren van vloeren kan variëren in prijs afhankelijk van het type vloer en de oppervlakte.

Betonvloeren:

  • De prijs voor het egaliseren van een betonnen vloer ligt tussen de €25 en €40 per vierkante meter.
  • Deze kosten zijn inclusief btw, materiaal en arbeidsuren.

Houten Vloeren:

  • Voor een houten vloer betaal je meestal meer. De kosten variëren tussen de €65 en €95 per vierkante meter.
  • Dit komt door de extra zorg en materialen die nodig zijn voor een houten vloer.

Bij een vloer van 50 m² kunnen de kosten voor een betonnen vloer variëren tussen de € 1200 en € 2000. Voor dezelfde oppervlakte bij een houten vloer kunnen de kosten variëren tussen € 3250 en € 4750. De werkelijke kosten kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke omstandigheden van jouw project.

Voor een accuraat prijsvoorstel is het altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Stan Prysiazhniuk

Stan is medeoprichter van Bricknest. Zijn technische expertise en passie voor innovatie helpen ons aannemersbedrijf efficiënter en transparanter te maken.

Klaar om de eerste stap te zetten naar je droomwoning?

GRATIS OFFERTE 
AANVRAGEN

Klaar om de eerste stap te zetten naar je droomwoning?

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN